PubArt
Kunst - Projecten - Publicaties - Producten

Land Art Stille Omgang

LAND ART  rondom Het Eemklooster Amersfoort


Tentoonstelling: ‘Stille Omgang’


23 april t/m 30 oktober 2022

Midden in de drukte van de samenleving is er de stilte van het Eemklooster.

Het Eemklooster bestaat 90 jaar en is nu geen klooster meer, maar een verzamelplek voor bedrijven, ateliers en kinderdagverblijven. Toch is de sfeer in het park er omheen nog die van rust en geschikt voor contemplatie.

Door kunst te plaatsen op onverwachte plekken wordt het unieke van de locatie benadrukt. De tentoonstelling is een soort 'stille omgang' waar de kunstwerken reflecteren op het kloosterleven van stilte en bezinning tegenover de drukte van het gewone leven.

De 14 kunstenaars reageren met hun werk op de bijzondere locatie!  Deze expositie laat zien dat deze unieke locatie een plek is om samen te genieten van kunst, natuur en cultuur. Zij toont de kracht van de land art en de kunstenaars.

Kunstenaars: Hedy Hempe, Chiel Kuijl, Carola Mokveld, Hester Pilz & Elsbeth Pilz, Johan Sietzema, Jos Smink, Yolanda van Dongen & Jacomien Boonstra, Peggy Eras, Jan Everwijn, Elganan Jelsma, Peter Huibers en Thea van Vliet.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amersfoort.

Sluiers van Peggy Eras

Het Eemklooster

Het klooster is gebouwd in 1932 en ontworpen door de architect B.J. Koldewey, in samenwerking met W.C.A. Kroese. Het kloostercomplex bestond uit een driedeling: een meisjesinternaat, het Lyceum “Onze Lieve Vrouw ter Eem” en de kweekschool “Sint-Agnes”. In totaal bood het Eemklooster een verblijfplaats voor ongeveer 500 zusters en meisjes. Het klooster O.L. Vrouw ter Eem behoorde tot de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, welke in 1822 is opgericht. Zo is het klooster en haar terrein onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Er is een sterke relatie tussen de groene gebieden rondom. Het kloostercomplex is door de architecten ontworpen in de stijl van het traditionalisme. Het traditionalisme wordt gekenmerkt doordat het gebouw wordt bepaald door de bestemming; elk type bestemming levert karakteristieke vormen op. De vormgeving van de bouwstijl is sober en behouden. Ambachtelijkheid is te zien in de detaillering en het materiaalgebruik, van onder andere hout, baksteen, natuursteen en dakpannen. Het is een soort “gesamtkunstwerk”; een integratie met de aanwezige kunst, zoals beeldhouwwerken, muurschilderingen en glas en lood. Een prachtige plek voor een land art tentoonstelling.

 Land art ‘Stille Omgang’

Periode: 23 april 2022- 30 oktober 2022

Het Eemklooster, Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort

Opening: 23 april 2022 om 11 uur, mede door wethouder Astrid Janssen (betrokken bij de ontwikkeling van het Eemklooster)  en de kunstenaars.

AGENDA:

Maandag 6 juni, 11 uur: lezingHedy Hempe een lezing geven in de kapel van het Eemklooster te Amerfsoort.

Als beeldend kunstenaar en journalist onderzoekt Hedy Hempe het menselijk doen en denken. In het coronajaar is ze op zoek gegaan naar de vrouwelijke identiteit, een thema dat in haar leven en werk een belangrijke rol heeft gespeeld. Haar lezing gaat over de geschiedenis van de ondergeschikte positie van de vrouw tijdens de ontwikkeling van de beschaving, aangevuld met persoonlijke ervaring en familiegeschiedenis. ‘Waarom is het zo moeilijk om los te komen van de patriarchale beschaving en vrouwelijke ongelijkwaardigheid? En wat heeft dit gedaan met de persoonlijkheid van vrouwen? Waar is de vrouwelijke identiteit en waarom is het belangrijk haar terug te vinden in zowel vrouwen als mannen? In deze lezing gaan we op zoek naar de Vrouwelijke Identiteit.

Hedy Hempe (Geleen, 1968) is sinds 1996 woonachtig in Enschede en heeft naast haar werk als beeldend kunstenaar als freelance journalist gewerkt voor o.a. Wegener, Van Deinse Media, Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars.

Meet & Greet een kunstenaar:

11 juni, 11 uur: Chiel Kuijl, Peggy Eras, Peter Huibers/ Duo Sonido

9 juli, 11 uur: Jan Everwijn, Jos Smink, Hedy Hempe

20 augustus, 11 uur: Thea van Vliet, Jacomien Boonstra, Yolanda van Dongen

24 september, 11 uur: Johan Sietzema, Peggy Eras

30 oktober, laatste dag: Elsbeth Pilz, Hester Pilz, Carola Mokveld